Říjen 2009

Pudinkový krém s noky

25. října 2009 v 8:56 | Kristian Mikulovský |  V kuchyni

Pudinkový krém s noky

POTŘEBUJETE:
■ 250 g měkkého tvarohu
■ 30 g másla
■ 1 vejce
■ špetku soli
■ 1 lžičku cukru
■ 50 g dětské krupičky
■ 50 g čokolády
■ 650 ml mléka
■ 40 g cukru
■ 1 pudinkový prášek s kokosovou příchutí
■ kokosové lupínky
Utřete změklé máslo s kostkou tvarohu, vajíčkem, špetkou soli a lžičkou cukru. Vmíchejte krupičku a nechte chvíli stát. Pomocí lžíce vykrájejte noky, do každého vtlačte kousek čokolády. Rozmíchejte mléko, cukr, pudinkový prášek, za stálého šlehání uveďte do varu a krátce povařte. Noky vložte do vroucí vody, povařte cca 4 minuty doměkka. Vyjměte je děrovanou naběračkou, rozdělte na talířky a přelijte krémem. Podávejte teplé, posypané kokosovými lupínky nebo čokoládou.

Pudink se sněhem

25. října 2009 v 8:55 | Kristian Mikulovský |  V kuchyni

Pudink se sněhem


POTŘEBUJETE:
■ 500 ml mléka
■ 1 vanilkový pudinkový prášek
■ 2 lžíce cukru
■ 1 vejce
■ 40 g rozinek
■ 40 g jader vlašských ořechů
■ na ozdobu ovoce podle sezony
■ sirup
■ čokoládovou omáčku
Dejte vařit 400 ml mléka. Do horkého mléka nalijte ve 100 ml studeného mléka rozmíchaný pudinkový prášek se 2 lžícemi cukru a 1 žloutkem. Za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Do horkého pudinku vmíchejte omyté rozinky, nasekané ořechy a ušlehaný sníh z bílku. Pudinkem naplňte vodou vypláchnuté šálky, nebo formičky a nechte ztuhnout a vychladit. Vyklopte, můžeme ozdobit čerstvým či kompotovaným ovocem, sirupem nebo čokoládovou omáčkou


Boloňské těstoviny

25. října 2009 v 8:53 | Kristian Mikulovský |  V kuchyni

Boloňské těstoviny

Suroviny: 4 porce: 400g mletého masa (může být i ochucené), 100g tvrdého sýru, 1 sklenka boloňské omáčky, 300g těstovin, 600ml vody, majoránka, pažitka.
Postup: Mleté maso opečeme na pánvi na troše oleje dozlatova. Boloňskou omáčku pořádně promícháme s vodou. Takto připravenou směs vlijeme k opečenému masu, promícháme a vaříme asi 2 minuty. Můžeme posypat ještě trochou majoránky a pažitkou. Nevařené těstoviny dáme do zapékací mísy a přelijeme ohřátou směsí. Dobře promícháme a vše nakonec posypeme nastrouhaným sýrem. Zapékací mísu dáme do trouby a pečeme asi 30 minut při 200-220°C.

Medovník

25. října 2009 v 8:50 | Kristian Mikulovský |  V kuchyni

Medovník

18. listopadu 2008 v 1:56
Suroviny:
Těato:
150 gramů margarínu (Hera)
2,5 hrnků mouky
1 hrnek cukrů (krupice, krystal)
3 lžíce medu
2 ks vejce
špetka soli
1 lžička sody (možno zaměnit i kypřicím práškem)


Krém:
1,5 balíčku másla (375 g)
1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka


Postup:
Margarín, cukr a med zahříváme na vodní lázní, nebo na mírném ohni (lázeň je delší). Nepřestáváme míchat, dokud nejsou suroviny horké a postupně přidáváme vše ostatní. Poté sejmeme z ohně a těsto pořádně zpracujeme. Necháme chvíli odležet a rozvalujeme na co nejtenčí plátky a každý upečeme v troubě. Plátky by měly být světle zlatavé. Ořežeme okraje (jsou suché a kazily by chuť celého medovníku) a připravíme si krém. Ořezané kraje ještě budeme potřebovat! Dále je třeba vyrobit krém. Máslo vyšleháme s plechovkou slazeného mléka a potřeme silnější vrstvou na medové již připravené plátky. Plechovku s mlékem i uvařit (neotevřenou) vařit 2 hodiny ve vodě, aby mléko zkaramelizovalo. Krém potom bude krásně karamelový a chutný.
Jednotlivé pláty upečeného těsta klademe na sebe, přičemž každý namažeme připraveným krémem. Na závěr vezmeme ořezané okraje a v ruce je rozdrobíme. Poté je nasypeme na vrchní krémem namazaný medový plátek. Medovník se potřebuje aspoň den odležet. Nemusí to být ani chladné místo, stačí když jej přikryjete utěrkou, aby neokoral.


Strakaté jahodové řezy

25. října 2009 v 8:49 | Kristian Mikulovský |  V kuchyni

Strakaté jahodové řezy

Jahodová náplň:
600 g očištěných, na kousky pokrájených jahod
2 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
400 ml mléka
1 bal Pudingu s vanilkovou příchutí Dr.Oetker
1 bal Želatiny v plátcích Dr.Oetker
250 ml smetany ke šlehání
1 bal Smeta-fixu Dr.Oetker
50 ml vody
Postup:
Piškotové těsto zaděláváme ve dvou dávkách po sobě (stejné těsto, pečeme postupně 2 plechy - výše uvedené množství surovin je vždy 2x 1 dávka). Celkem budeme mít asi 25 ks. 1. Na 1 dávku těsta: do mísy dáme vejce a olej a šleháme asi 1 minutu. Poté přidáme moučkový i vanilínový cukr a šleháme do husté pěny. Mouku smícháme s kypřícím práškem a za pomalého šlehání přisypáváme do pěny. Polovinu hladkého těsta vylijeme do vyššího plechu vyloženého pečícím papírem (cca 26 x 36 cm) a do druhé poloviny těsta nalijeme rozmíchaný cukr s kakaem a s mlékem. Lžící dáváme kakaové těsto na světlé - jako cákance. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě cca 180 °C po dobu asi 15-20 minut. Po upečení vyklopíme na mřížku nebo na utěrku posypanou moučkovým cukrem a necháme vychladnout. Stáhneme pečící papír. Stejným způsobem zaděláme a upečeme i druhý korpus. Také necháme vychladnout. 2. Jeden vychladlý korpus dáme do vymazaného a moukou vysypaného vyššího plechu (bez pečícího papíru) - můžeme použít očištěný plech, ve kterém jsme předtím pekli. 3. Náplň: puding uvaříme v mléce s vanilínovým cukrem a za občasného promíchání ho necháme zcela vychladnout. Želatinu necháme nabobtnat podle návodu na obalu. Smetanu ušleháme se Smeta-fixem do tuha a lehce ji vmícháme do vychladlého pudingu. Želatinu (bez vody) na mírném ohni rozpustíme. Do rozpuštěné želatiny vmícháme 2-3 lžíce připravené náplně z pudingu, promícháme a přidáme ji ke zbylé pudingové náplni. Do náplně přidáme nakrájené jahody a znovu zamícháme. Jakmile náplň želíruje, natřeme ji na korpus na plechu a ihned zakryjeme druhým korpusem. Trochu přimáčkneme. 4. Moučník necháme uležet v lednici cca 5 hodin (nejlépe přes noc). 5. Servírujeme nakrájené na řezy a pocukrované. Uchováváme v chladu.

Tvarohový dort

25. října 2009 v 8:47 | Kristian Mikulovský |  V kuchyni

Tvarohový dort

250 g měkkého tvarohu
250 g másla
1/2 l mléka
1 a 1/4 pudinkového prášku
100 g cukru a 50 g cukru do pudinku
2 žloutky
2 balíčky dětských piškotů
čerstvé nebo zavařené ovoce
šlehačka

Změklé máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny, po lžících přidáváme tvaroh a z mléka, pudinkového prášku a cukru uvařený a vychlazený pudink. Dno dortové formy vyložíme piškoty, potřeme krémem, poklademe ovocem (jahody, rozvařená jablka, kompotované meruňky, pokrájené broskve, vypeckované třešně nebo višně apod.), na ovoce rozložíme opět piškoty a povrch potřeme krémem a urovnáme. Naplněnou formu vložíme do chladničky a necháme do druhého dne zchladit.

Pak formu rozevřeme, dort položíme na tác a ozdobíme hustě ušlehanou šlehačkou s trochou cukru, plátky čerstvého ovoce různých barev (např. kiwi, mandarinka, višeň či jahoda apod.), doplníme šlehačkou, nastrouhanou čokoládou, případně lupínky mandlí či nasekanými ořechy, a podáváme.

Ořechový dort

25. října 2009 v 8:45 | Kristian Mikulovský |  V kuchyni

ořechový dort


Korpus: 5 větších vajec, 200 g krupicového cukru, 200 g mletých vlašských ořechů, 5 lžic horké vody, 160 g hrubé mouky, vanilkový cukr.
Náplň: 200 g piškotů, 200 g džemu nebo marmelády (použila jsem šípkovou), rum, mleté vlašské ořechy
Krém 1. (karamelový): 250 g másla, zkaramelizované kondenzované slazené mléko (Salko vaříme v uzavřené plechovce 2 hodiny ve vodě - otvíráme až po úplném vychladnutí)
Krém 2. (vanilkový): 200 g másla, 250 ml mléka, puding, vanilkový cukr, (moučkový cukr dle chuti), případně lžíce rumu
Na potažení: 50 g mletých ořechů, 100g čokolády na vaření, 50 g ztuženého pokrmového tuku

Oddělíme žloutky od bílků, rozdělíme cukr na polovinu a ušleháme s cukrem bílky do pevného sněhu. K žloutkům kromě poloviny cukru přidáme ještě vanilkový cukr a horkou vodu a taktéž ušleháme do krémova. Poté opatrně smícháme žloutky a bílky a přidáváme střídavě po částech mouku a ořechy - opatrně zapracováváme do hmoty. Hotové těsto vlijeme do vymazené a moukou (či ořechy) vysypané dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů čtvrt hodiny. Pak stáhneme teplotu na 150 stupňů a další třičtvrtě hodinu až hodinu pomalu dopékáme. Že máme upečeno poznáme například tak, že do korpusu zapíchneme špejli, pokud na ní nezůstane těsto, mělo by být hotovo. Dort vytáhneme z trouby a necháme ve formě vychladnout. Nejlepší je nechat dort až do dalšího dne třeba v chladničce ve formě, přikrytý pečícím papírem, nebo alobalem (aby na povrchu neosychal).

Na druhý den dort rozkrojíme na tři části, které hojně pokropíme rumem a spodní a střední díl potřeme marmeládou. Na spodní díl dáme nejdřív náplň, kterou jsme vyrobili zpracováním mletých piškotů a dalších, v ingredinecích uvedených, přísad. Na nápň dáme polovinu karamelového krému. Na spodní díl umístíme střední díl dortu marmeládou nahoru. Dobře usadíme a potřeme druhou polovinou karamelového krému. Usadíme třetí, nemarmeládový díl. Dort zatížíme - například prkénkem, na který dáme jako zátěž 4 kostky másla, nebo dvě půlkilové Ramy a dáme do chladničky ztuhnout. Opět nejlépe do druhého dne.


Po ztuhnutí dort potřeme celý polovinou krému č.2 - tedy vanilkovým. Musí být potřen po povrchu a po stranách. Boky dortu potáhneme mletými ořechy a dáme opět na chvíli zatuhnout to chladničky. Mezitím si rozpustíme čokoládu na vaření se ztuženým tukem. Na ztuhlý horní krém dortu nalijeme čokoládovou polevu, kterou rozetřeme. Máme-li povrch dortu nerovný (čokoládu) pevně uchopíme podložku a celým dortem trhneme. Čokoláda na povrchu by se měla krásně vyrovnat a vytvořit "zrcadélko". Potahujeme opatrně, aby nám čokoláda nestekla po okrajích a bocích dortu. Počkáme až čokoláda ztuhne. Neměli bychom dávat tuhnout čokoládu do ledničky, mohla by zešednout, ale na vychlazeném krému nám krásně zatuhne i při pokojové teplotě

Šlehačkový dort

25. října 2009 v 8:42 | Kristian Mikulovský |  V kuchyni

Šlehačkový dort

11. června 2009 v 11:41
Doba přípravy: 50 hodina
Doba pečení: 15 minut
Budete potřebovat:
na těsto:
3 vejce
30 g cukru
125 g měkkého másla
100 g cukru moučky
2 lžíce citronové šťávy
125 g polohrubé mouky
1 lžičku prášku do pečiva
na náplň:
1 balíček želatinového ztužovače Dr.Oetker
500 g polotučného tvarohu
1 kelímek smetany ke šlehání
8 lžic cukru
250 g jahod
navíc: červené dortové želé
Postup:
1. Oddělte žloutky od bílků a z bílků ušlehejte tuhý sníh. Máslo utřete s cukrem a se žloutky, přimíchejte citronovou šťávu, mouku s práškem do pečiva a nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Těsto vlijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a upečte.
2. V míse smíchejte tvaroh s cukrem a rozmixovanými jahodami. Nakonec zlehka vmíchejte ušlehanou smetanu a želatinový ztužovač, který připravíte jednoduše podle návodu na obalu.
3. Připravenou směs nalijte na zchladlý korpus a dort dejte do lednice. Když náplň ztuhne, polijte ji červeným dortovým želé a opět dejte ztuhnout.


Košíčky s vanilkovým pudinkem

25. října 2009 v 8:40 | Kristian Mikulovský |  V kuchyni

Košíčky s vanilkovým pudinkem

11. června 2009 v 11:48
Doba přípravy: 40 minut
Budete potřebovat:
na těsto:
220 g másla
110 g moučkového cukru
350 g hladké mouky
3 žloutky
na krém:
250 g tvarohu
250 ml hustého vanilkového pudinku
1-2 lžíce cukru
plátkovou želatinu na potření

navíc: 500 g jahod
Postup:
1. Na vál nasypejte mouku, přidejte pokrájené máslo, cukr, žloutky a vypracujte těsto. Vyválejte z něj plát silný asi 3 mm. Vykrajujte kolečka, která vkládejte do suchých formiček a pečlivě je vmáčkněte, aby se vytvarovaly. Košíčky upečte v troubě, nechte zchladnout a vyklopte.
2. Tvaroh ušlehejte s pudinkovým krémem a cukrem. Můžete přidat i kapku citronové šťávy. Pokud se vám zdá krém příliš řídký, přidejte trochu rozpuštěné želatiny na zpevnění. (Plátkovou želatinu také použijte k potření hotových košíčků - budou se krásně lesknout a udrží lépe svůj tvar.) Košíčky naplňte krémem a každý ozdobte čtyřmi půlkami jahod tak, jak vidíte na fotografii. Před podáváním nechte vychladit.

Vánoční cukroví - Skořicové placičky

25. října 2009 v 8:38 | Kristian Mikulovský |  V kuchyni

Vánoční cukroví - Skořicové placičky

Obrazek
Suroviny:
4 žloutky
10 dkg cukru moučka
12,5 dkg másla
5 dkg hladké mouky
4 dkg Maizeny
1 kávová lžička mleté skořice
5 dkg jemně mletých lískových oříšků

Postup:
Žloutky, máslo, cukr vymíchat do pěny. Do vymíchané pěny přidat zbytek surovin a vymíchat v míse jako na řidší těsto (konzistence jako na piškot).

Na plech vyložený pečícím papírem děláme kávovou lžičkou malé kopečky těsta. Kopečky těsta dáváme od sebe minimálně 2 cm, neboť placičky se rozpečou.

Poté pečeme v rozehřáté troubě dorůžova (délka závisí na troubě).

Zchladlé placičky z poloviny namáčíme v rozpuštěné hořké čokoládě a klademe na alobal, nebo zdobíme podle vlastní fantazie.

TIP: Do těsta můžeme jako obměnu přidat trochu kakaa

Vánoční cukroví - Pudinkové

25. října 2009 v 8:37 | Kristian Mikulovský |  V kuchyni

Vánoční cukroví - Pudinkové

Obrazek
60 dkg hladké mouky
37 dkg hery
25 dkg cukru
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
3 vejce
5 balíčků vanilkového pudinku


Všechny suroviny zpracujeme a následně lisujeme strojkem, nebo vykrajujeme středně velkou formičkou. Po upečení slepíme marmeládou a můžeme namočit v čokoládě.

Slepované ořechy

25. října 2009 v 8:35 | Kristian Mikulovský |  V kuchyni

Slepované ořechy


Těsto:
200g hladké mouky
160g másla
80g cukru moučka
60g ořechů
kakao

Krém:
200g másla
160g cukru
ořechy
kakao
rum


Do mouky na vále přidáme cukr, kakao, umleté ořechy a pokrájené změklé máslo nebo rostlinný tuk. Zpracujeme těsto a necháme chvíli odpočinout. Formičky dobře vymažeme máslem a necháme ztuhnout. Potom je plníme kousky těsta a naskládáme je na plech a ve středně vyhřáté troubě je upečeme.

Upečené ořechy vyklopíme z formiček a obalujeme ve vanilkovém cukru. Vychladlé je naplníme krémem.

Ořechové mini košíčky

25. října 2009 v 8:34 | Kristian Mikulovský |  V kuchyni

Ořechové mini košíčky

30. října 2008 v 12:42


Těsto:

30 dkg másla
32 dkg hladké mouky
16 dkg mletých vlašských ořechů
4 dkg kakaa
16 dkg moučkového cukru

Náplň
  • 100 g lískových oříšků
  • 150 ml vody
  • 20 g sušeného mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g nastrouhaných piškotů

Postup:

Suroviny na těsto smícháme a uděláme vláčné těsto, které dáme asi na 2 hodinky do lednice odpočinout.
Mezi tím si připravíme ořechovou náplň.
Mléko s cukrem přivedeme k varu. Jakmile se mléko začne vařit, nasypeme mleté ořechy a chvíli povaříme. Stáhneme z ohně a přisypeme mleté piškoty, tak, aby nám vznikla hustá kaše - necháme vychladnout. Nakonec vmícháme rum.
Odpočinuté těsto naplníme do formiček mini košíčků a pečeme při 170 °C.
Po upečení a vychladnutí plníme ořechovou náplní.
Nakonec polijeme čokoládou a posypeme mletými ořechy nebo ozdobíme dle své fantazie.
Skladujeme v chladu.

Kakaové tyčinky s ořechy

25. října 2009 v 8:33 | Kristian Mikulovský |  V kuchyni

Kakaové tyčinky s ořechy

Suroviny:
160g hl. mouky
80g mletých vl. ořechů
60g mouč.cukru
130g Hery/másla/
1 1/2 lžíce kakaa

Postup:
Na vále smícháme mouku, mouč. cukr, kakao, přidáme na kousky nakrájený tuk, mleté ořechy a vypracujeme těsto.

Mlýnkem na maso skrz šablonu tvarujeme proužky asi 5cm, klademe na plech. Pečeme při 180°C. Po vychladnutí zdobíme čokoládovou polevou, nejlépe bílou.

Jádrové banánky

25. října 2009 v 8:31 | Kristian Mikulovský |  V kuchyni

Jádrové banánky


Ve vodní lázni šleháme 400 g krup. cukru a 9 bílků.
Přidáme 200 g ml. ořechů a necháme vychladnout.
Hmotu nastříkáme na pečící papír do tvaru banánků a pomalu pečeme asi 130 °C.


Nahoru nastříkáme krém, který připravíme vyšleháním másla, moučkového cukru, nugety a kakaa.
Hotové banánky necháme ztuhnout a
máčíme v čokoládě.

Kokosky plněné

25. října 2009 v 8:11 | Kristian Mikulovský |  V kuchyni

Kokosky plněné


3 bílky
150g moučkového cukru
120g kokosu
Ve vodní lázni svaříme bílky s cukrem na tuhý sníh, do uvařeného sněhu přidáme kokos a lžičkou děláme na pečící papír hromádky.
Pečeme 170°C 2-3 minuty, z papíru sundaváme studené.

Z lineckého těsta si připravíme tolik koleček kolik je pusinek, měly by být menší než horní obvod kokosek. Na kolečka doprostřed sáčkem stříkneme malou kapku pikantní marmelády a po obvodu nastříkáme krém.
Poté slepíme a dáme na chvíli do ledničky. Spodní část namáčíme do čokolády a vkládáme do papírových košíčků.
Krém nechám na vás nebo si vyberte v rubrice krémy


Medové trubičky

25. října 2009 v 7:57 | Kristian Mikulovský |  V kuchyni

Medové trubičky

250g hl. mouky
100g moučk. cukru
100g medu
2 žloutky
1 lžíce mléka
na špičku nože jedlé sody
Vypracujeme v těsto. Vyválíme tenký plát a vykrajujeme kolečka. Ještě horká kolečka se ihned po vytažení z trouby stočí přes konec vařečky či přes kornoutek a chvíli podrží, aby se nerozjela. Okraj máčíme v čokoládě a plníme krémem. Změknou a jsou výborný.Pečeme v lehce předehřáté troubě cca 2-3 minutky.Déle ne pak by se vám lámaly

Skořicové hvězdičky s polevou

25. října 2009 v 7:55 | Kristian Mikulovský |  V kuchyni

Skořicové hvězdičky s polevou

30. října 2008 v 13:15

Těsto:
3 vejce
300 g cukru krupice
50 g hladké mouky
vanilkový cukr
625 g mletých mandlí
2 lžičky skořice


Poleva:
1 bílek
100 g moučkového cukru
Postup:
Z vajec, cukru a vanilkového cukru ušleháme pěnu, přidáme mouku, mandle a skořici a vypracujeme těsto. To vyválíme mezi dvěma kusy fólií na ½ cm silnou placku, z ní vykrájíme hvězdičky. Bílek ušleháme na sníh, postupně zašleháme cukr, tímto sněhem potíráme hvězdičky. Ty pak pečeme v mírně předehřáté troubě 10 až 15 minut. (Pozor, bílková poleva nesmí příliš zhnědnout!)

Roládky s kokosovou náplní

25. října 2009 v 7:53 | Kristian Mikulovský |  V kuchyni

Roládky s kokosovou náplní


Suroviny:
40 dkg polohrubé mouky
25 dkg másla
4 žloutky
1 dcl mléka
2 dkg droždí
1 lžička cukru
Náplň:
6 bílky ušlehat sníh v páře
1/4 kg cukru krystal
1 lžíce citrónové šťávy
15 dkg kokosu
Postup:
Těsto rozdělíme na tři díly. Každý vyválíme, potřeme kokosovým sněhem, srolujeme jako závin (3 rolády), záviny krájíme režnou nití na kolečka asi 1 cm, která poklademe na plech a dáme upéci.

Kokosové kuličky II.

25. října 2009 v 7:52 | Kristian Mikulovský |  V kuchyni

Kokosové kuličky II.

120 g
moučkového cukru
60 g tuku Hera
1 bílek
70 g kokosové moučky
30 g kakaa
trocha rumu

Vypracujeme těsto, z kousků tvarujeme kuličky a obalujeme v kokosové moučce.